Sydhavnen – Kobrøl og kreative kræfter
Det gamle industriområde på Sydhavnen danner rammen om Rethink Activism Folkefestival. Og det er ikke uden grund. Her hersker et råt, kantet og usødet miljø, der vidner om, at Smilets By er mere og andet end hovedstadens pænt-friserede lillebror. Det er en by, der rummer store kontraster og en mangfoldighed, som man ikke umiddelbart får øje på, når man slentrer en tur i Latinerkvarteret.
Op gennem 1900-tallet fungerede Sydhavnen, som en havn præget af en tung og travl industri, der for alvor var med til at skabe udvikling i Aarhus. I dag er de fleste fabrikker fra dengang nedlagt eller på vej ud af kvarteret. Men enkelte består. Og de daglige kobrøl fra det mere end 100 år gamle Aarhus Slagtehus og den knejsende kulbro står som symbol på Sydhavnskvarterets industri-tunge arbejderhistorie.
Mange af byens udsatte og skæve eksistenser har deres gang i området, som huser væresteder og en nålepark til byens stofmisbrugere. Og musikere, billedkunstnere og opfindere har i årtier fundet plads i de nedlagte industribygninger. Indtil for nylig har området dog været en ukendt del af Aarhus for de fleste. Ved første øjekast kan de slidte, nedlagte fabrikshaller da også godt få én til at tro, at bygningerne står tomme og forladte hen. Men tag ikke fejl. Inde bag de graffiti-malede mure og snavsede vinduer, der ikke har set skyggen af en vinduespudser i årevis, gemmer der sig et væld af kreative kræfter; kunstnere, arkitekter, iværksættere og unge idémagere. Her er skabertrang i luften. Og fyldt med Mennesker der bare går i gang.
Og nu, da byen lægger planer for udviklingen af Sydhavnen til et urbant, grønt og kreativt erhvervsområde, er der masser af lokal opfindsomhed og handlekraft at bygge på. Vi ses på Aarhus Sydhavn den 15.-17.september!
Foto/tekst: Danielle Nielsen