Eske Bruun

# 115
Eske Bruun

“Jeg voksede op i et område med sociale kontraster, hvor der var nogle, der levede i en helt anden social virkelighed, end jeg gjorde. Det gik mig på! Jeg ville gerne gøre noget ved den der opdeling i mellem mennesker, og da jeg kom ind på Arkitektskolen, fandt jeg et redskab, jeg kunne bruge. Et par år senere, mens jeg arbejdede i Rundhøj-kvarteret, fik jeg en idé! Jeg ville tage initiativ til at skabe et fælles mødested på Rundhøj Torv, hvor kvarterets beboere fra alle samfundslag kunne møde hinanden. I et fællesskab mellem Aarhus Kommune og en masse lokale borgere placerede vi to store containere på torvet, og sammen byggede vi vores nye medborgerhus: Omdrejningspunkt Rundhøj.
Mens jeg stod og byggede, mødte jeg en masse mennesker, der spurgte, hvad det skulle blive til? Jeg prøvede at vende den om og spørge, hvad de kunne tænke sig, det blev til? De lokale beboere var gode til at finde på, så nu har vi mor/baby klub, FIFA e-sport, lektiecafé, og fælles madlavning på bål hver fredag. Vi drømmer også om at oprette en kulturscene på torvet, i en nedkørsel til en ubrugt parkeringskælder, så vi kan skabe et lokalt kulturliv.
Jeg håber, alle bydele i Aarhus får et lokalt omdrejningspunkt! Det ’nære’ kan nemlig noget i forhold til at give folk følelsen af, at de kan skabe deres eget nabolag. Handle på det, hvis der er noget, der mangler. Sige ’hej’ til hinanden og lære hinanden at kende. Det vil styrke demokratiet.”

 

Eske Bruun er arkitekt og har sammen med lokale folk taget initiativ til Omdrejningspunkt Rundhøj – to transformerede containere, som er en gentænkning af det klassiske forsamlingshus. Containeren er åben dagligt fra 8 til 22, hvor områdets beboere kan skabe eller deltage i forskellige aktiviteter. Mandag fra 16 til 21 kan du møde Eske, for der rykker han sin tegnestue, V80 Arkitekter, ud til Omdrejningspunktet. Inden grundlæggelsen af tegnestuen specialiserede Eske sig i demokratisk arkitektur, hvor han arbejdede med at udvikle nye rammer for demokrati i den amerikanske by Detroit og den danske by Vejle.