Jeg blev i 2014 udsat for en voldtægt, og til min store overraskelse mente samfundet, at jeg burde føle skam og påtage mig noget af ansvaret for overgrebet. I stedet for at føle skam og gå med på præmissen om, at jeg som offer bærer noget af skylden, anmeldte jeg manden og skrev et blogindlæg om overgrebet – og responsen var enorm.
Jeg fandt ud af, at vold mod kvinder i Danmark er udbredt – og i den grad også tabubelagt og indsvøbt i falske myter, som kun er med til at opretholde den voldtægtskultur, som trives i bedste velgående. For at komme dette til livs, valgte jeg at tage utraditionelle værktøjer i brug, for at kommunikere mit budskab: Jeg arbejder med visuel kommunikation, som kanaliseres på de sociale medier. Med projektet “The Green Dress” valgte jeg at iføre mig den kjole, jeg havde på, natten jeg blev udsat for voldtægt, for én gang for alle at slå fast, at det altså ikke er lårkorte kjoler, der begår voldtægt – det gør mennesker, der vil udøve og demonstrere magt og derved benytter egen krop som våben.
I dag har min Instagram profil @Scandinaviandreamgurl over 62.000 følgere, og mit arbejde har været i store internationale, såvel som nationale medier.
På Rethink Activism festivalen, vil jeg fortælle om, hvad voldtægtskultur er, hvordan jeg har benyttet sociale medier som strategi i min aktivisme, samt vise min seneste kampagnefilm “The Face of a Survivor”, hvor tre kvinder fortæller om deres voldtægter og bryder myterne om, hvordan voldtægt ofte bliver begået.
Amalie Have, cyberaktivist @scandinaviandreamgurl
MEDIEHUSET, finder sted i Wahlbergs bygning